Een nieuwe stad

Louvain-la-Neuve is een model van nieuwe universiteitsstad die uniek is voor België. De wortels van zijn opmerkelijk stedenbouwkundig ontwerp liggen in de middeleeuwse Italiaanse steden waaraan moderne elementen werden toegevoegd.

Het idee om een universiteitsstad te creëren danken we in grote mate aan Michel Woitrin, administrateur-generaal van de UCL, en aan professor Raymond Lemaire, specialist in oude steden. Zij hadden een site voor ogen die rekening hield met het landschap, dichtbevolkt zou zijn en waar stedelijke en academische functies zich met elkaar vermengen.

Op elke hoek van de straat loop je studenten tegen het lijf, want de faculteiten van de UCL zijn hier overal, verweven met woningen en handelszaken. Louvain-la-Neuve is dan ook geen campus maar een echte universiteitsstad. De stad creëert opnieuw de sfeer van middeleeuwse steden zoals die ook in Leuven hangt, met zijn doolhof van straten en steegjes, pleintjes en grote openbare ruimtes. Dit bevordert ontmoetingen en dialoog en laat toe lange rechte lijnen te vermijden. Overdekte passages, de beperkte hoogte van de gebouwen en de warme gloed van bakstenen zijn stuk voor stuk extra elementen die aan deze stad zijn charme verlenen.

Er is niet slechts één architectuur in Louvain-la-Neuve! Vele architecten en stedenbouwkundigen waren betrokken bij de bouw van Louvain-la-Neuve, met als doel de monotonie te vermijden die voortvloeit uit de homogeniteit van de plaats. Gelet op de beperkingen waarmee ze rekening moesten houden, hebben ze blijk gegeven van innovatie. Dit verklaart de aanwezigheid van gebouwen met een bijzondere architecturale stijl, stuk voor stuk sterke visuele bakens in de stad: de universiteitshal, de place des Sciences, de Sint-Franciscuskerk, de Aula Magna, het Hergé-museum.

Document acties