U bent hier: Home / Vermaak / Toerisme / Office du Tourisme - Inforville / Ontdek / Interessant om weten / Ontstaan van de wijken in Louvain-la-Neuve

Ontstaan van de wijken in Louvain-la-Neuve

Biéreau

Biéreau betekent oorspronkelijk “Beau reward”, ofwel “beau regard” of “belle vue”, en verwijst naar het prachtige vergezicht vanaf de gelijknamige hoeve in de richting van het gehucht Blocry en het dal van de Malaise. De hoeve evenals een stuk grond van meer dan 110 hectare met velden en bossen waren tot in 1798 eigendom van de abdij van Florival. Vandaag is deze hoeve een cultureel centrum met muzikale bestemming geworden.

De wijk Le Biéreau was de eerste wijk die in Louvain-la-Neuve werd gebouwd (1971-1973). De wijk omvat een woongebied en een academisch gebied met ook het cyclotron (krachtigste deeltjesversneller in West-Europa, in zijn categorie, met een bereik van 100 miljoen elektronvolt). De woonwijk ligt rond de oude Brabantse hoeve Le Biéreau. Voor de hoeve ligt de “Scavée du Biéreau”, een holle weg die destijds van Le Biéreau naar Lauzelle voerde. Via deze weg voerden de boeren hun kuddes naar het dal.

Baraque

Vóór de bouw van Louvain-la-Neuve was La Baraque de naam van een gehucht van Ottignies. Vandaag is het de naam van een deel van de wijk Le Biéreau. Voorafgaand aan de komst van de universiteit lag het gehucht La Baraque op het grondgebied van twee gemeenten, Ottignies en Corroy-le-Grand.

Deze “aparte” wijk is dun bevolkt en bestaat uit oude huizen evenals meerdere alternatieve woongehelen die het resultaat zijn van bouwkundige experimenten: woonwagens, stolpen, huizen met een rietdak …

Bruyères

Deze plek is genaamd naar de bodembedekking die men er aantreft. In 1632 telde de heerlijkheid Ottignies 200 bunders heidegebied, waarvan er in al 1856 nog maar 54 are overbleef. De heide had zijn ontstaan te danken aan het rooien van een heidelandschap.

Dit is een jong gehucht: het lag op de top van een klein plateau in het oostzuidoosten van Ottignies en liep verder tot op het grondgebied van Mont-Saint-Guibert. De wijk Les Bruyères bestaat uit vele collectieve woningen met onder meer studentenkoten (kamers) en gemeenschappelijke appartementen. Deze wijk werd opgetrokken om het hoofd te bieden aan de grote vraag naar studentenwoningen. In het noorden grenst de wijk aan het meer van Louvain-la-Neuve. In de omgeving hebben eengezinswoningen en collectieve burgerwoningen een plaatsje veroverd. In het zuiden krijgt de wijk een verlengstuk met een nieuwe verkaveling met eengezinswoningen en appartementsgebouwen.

Hocaille

De wijk La Hocaille, in het Waals “Okaye”, moet aanvankelijk een “doornenstruik” zijn geweest. Met het land van “hocaille” werd verwezen naar een deel van het land van Blocry dat zich uitstrekte tussen het land van Ottignies en van Lauzelle.

De wijk L'Hocaille is een woonwijk die na de wijk Le Biéreau is opgetrokken. Deze wijk omvat gemeenschappelijke appartementen voor studenten, zogenaamde “kots à projets” (themahuizen) en eengezinswoningen die op grotere afstand van elkaar staan.

De hoeve van Blocry, nog een oude Brabantse hoeve die volledig werd gerestaureerd, vormt het centrum van deze wijk. Hier liggen ook het sportcentrum Blocry, de zwembaden en de kerk van Sint-Franciscus van Assisi. Op het einde grenst de wijk aan het bos van Lauzelle.

Lauzelle

Het plateau van Lauzelle bestond uit zo goed als kale gronden die werden ingenomen door akkers en weiden, enkele boerderijen, enkele holle wegen en beboste bermen. Het interessantst was de aanwezigheid van het dal van de Malaise en het bos van Quéwées, het bos van Lauzelle en het hele zuidoostelijke deel van Waver. Deze gebieden vormen doorlopende natuurlijke verbindingen tussen het plateau van Lauzelle en het dal van de Dijle dat zijn natuurlijke rijkdom te danken heeft aan zijn vochtige gebieden.

De wijk Lauzelle is ook een woonwijk en was het toneel van een tweede periode van heropbouw op het einde van de jaren 80. De percelen zijn groter dan in de wijken die eerst werden gebouwd. Er ligt onder meer een klein begijnhof met zeven woningen, bestemd voor gezins- en stadsleven, met diensten en woningen voor bejaarden. In de wijk liggen ook sociale woningen, scholen en een rusthuis.

Stadscentrum

Het stadscentrum is een volwaardige wijk waar de voornaamste straten van de stad samenkomen.

De voetgangerszone verbindt de grootste pleinen en ontmoetingsplaatsen van Louvain-la-Neuve met elkaar. Het station, de administratie van de universiteit, het winkelcentrum, de musea en de grootste culturele trekpleisters (zalen voor allerhande voorstellingen, toneel en film) staan er naast de faculteiten voor menswetenschappen, studentenkoten en appartementen.

Op de grootste twee pleinen in het centrum is er een regelmatige markt; die pleinen worden ook regelmatig ingenomen ter gelegenheid van vele festiviteiten en evenementen voor studenten en natuurlijk ook op het einde van de examens.

Document acties